Nyt på hjemmesiden: 

Tre gange har Thisted fejret købstadsjubilæum

Thisted 1924 Kongebesg2 2I 2024 kan Thisted Købstad fejre sit 500 års jubilæum som købstad. Og allerede nu arbejder man i Thisted Kommune på at markere det runde tal. Men hvordan festligholdt man jubilæet ved tidligere lejligheder?  

Bækkens vej gennem Thisted By

Nytorv vignet

 

 

 

 

 

 

 

I forbindelse med åbningen af "Smedjen" - den ny passage fra Nytorv til Storegade - har der været en lille diskussion om at åbne Bækken, der i rør løber under området. I tekst og billeder fortæller vi historien om, hvordan Bækken kom til at præge kvarteret omkring Nytorv, Strømgade og Hjultorv - og beboernes ønske om at få den overdækket. 

 

Historien i Billedet - Billedet i Historien

Nybyggeri spoler biografen tilbage

Gennem en årrække bragte Thisted Dagblad lokalhistoriske artikler, som Lokalhistorisk Arkiv leverede. Artiklerne tog udgangspunkt i eet eller flere billeder, som arkivet fortalte historien bag. Vi synes, at disse - ind imellem ret underholdende tekster - fortjener at blive genlæst her på hjemmesiden. Klik på billedet for at få historien bag billedet.
God fornøjelse! Da den spanske syge hærgede Thy for over 100 år siden

Arup 0050jpg
Via klip fra de lokale aviser oprulles historien om, hvordan den spanske syge for godt 100 år siden hærgede i Thy - og forvoldte nedlukning af samfundet.
Læs her


Syndikalist-løjtnanten


 

 

75 året for Befrielsen:
Retsopgøret

Befrielsen af Thy.jpg

Se en lille film om, hvad der skete i Thy, da budskabet om den tyske kapitulation lød den 4. maj om aftenen.Vildsund Dyrehave for en menneskealder siden

 
 
DET STOD I AVISEN!
DET STOD I AVISEN 300x251
Bogen er skrevet af historikeren Knud Holch Andersen, der har givet historien undertitlen ”Avisernes Thy 1824-2024”.
Hvorledes kom aviserne til at påvirke samfundslivet i Thy?Det forsøger bogen at give et svar på gennem en række fortællinger, der på samme tid er en historie om både en udvikling – og en afvikling i tiden frem til i dag, hvor den lokale avis synger på allersidste vers.DET STOD I AVISEN! er spækket med gode historier, billeder og anekdoter fra dengang man fik alle sine nyheder via de lokale aviser. Og en solid lokalhistorisk beretning.Knud Holch Andersen: Det stod i avisen! Avisernes Thy 1824-2024, 232 sider, illustreret, farvetryk.
Pris kr. 275,- Bogen kan købes hos boghandleren eller via forlagets hjemmeside knakken.dk
__________________________________________

VARMEMESTEREN
Lars Toft Hansen billede

Thisted Varmeforsyning, der blev stiftet i 1961, er en meget betydeligt medspiller i kampen for "det gode liv" i Thy.

Navnlig de sidste 40-45 har andelsselskabet været bannerfører for innovative løsninger til gavn for både klima og forbrugere. Således at Thisted Varmeforsyning både er blandt landets allerbilligste og mest udviklede selskaber. Hovedkraften og idémanden bag dette eventyr er ikke mindst ingeniør Lars Toft Hansen, der blev valgt som formand tilbage i 1984 - og sad i formandsstolen frem tll april 2024, da valgte Lars Toft Hansen valgte at trække sig tilbage efter 40 på posten.

Se denne lille portrætfilm, som vi har valgt af kalde
"Varmemesteren. En historie om Lars Toft Hansen og varmen i Thy". 


__________________________________________

Facebookreklame revideret
2. OPLAG er netop kommet på lager!

__________________________________________
Petersandmortensen
Tidligere fagforeningformand Peter Sand Mortensen, Klitmøller, fortæller erindringer i denne lille film.

__________________________________________
Historisk Årbog årgang 2017 og 2018 
- er nu tilgængelige her på hjemmesiden.
__________________________________________

Nors sogn endevendt i to århundreder

 nors.pngLokalhistorikeren Ole Bertelsen har  i adskillige år studeret livsvilkårene for den del af befolkningen i Nors, der levede på samfundets skyggeside i perioden mellem 1670 og frem til 1870 - ud fra utallige – og for de flestes vedkommende – utilgængelige kilder. Gennem krydsreferencer mellem steder og personer får han skabt en sammenhængende historie om bl.a. sognets mange anonyme beboere. Blandt andet via bigrafier af samtlige fattiglemmer. Gå på opdagelse i det spændende univers via dette link

 


Medicinalberetninger er nu online
En vigtig kilde til lokalhistorien er nu tilgængelig vi denne hjemmeside. Det drejer sig om de såkaldte medicinalberetninger, der indholder et væld oplysninger omkring befolkningens sundhedstilstand.
image00127

__________________________________________


Find dig selv og dine gamle skolekammerater
fra Thisted Gymnasium

I anledning af Thisted Gymnasiums 75 års jubilæum har vi uploadet de gamle årsskrifter med billeder af og navne på skolens elever gennem alle år.
safeticket

________________________________________________

Udgivelse fra Knakken:
Jørgen Vestergaard: Filmliv

Filmbog forsideJørgen Vestergaard er en ener i det danske filmlandskab. Lige siden han instruerede sin første kortfilm i 1963, er han gået sine egne veje som dukkefilmpioner, dokumentarist og instruktør bosat i provinsen. Med inspiration fra de tjekkiske stop motion-mestre begyndte Jørgen Vestergaard at lave dukkefilm som en af de første i Danmark. Og når han ikke har levendegjort fortællinger af H.C. Andersen, Edgar Allan Poe og Lorca hjemme i dukkefilmværkstedet, er han taget ud for at skildre verden, som den var og er. Som dokumentarist har han portrætteret egenrådige kunstnere som Ovartaci, Jens Søndergaard og Kirsten Kjær, og han har skabt uvurderlige tidsbilleder af danskernes ritualer, bondekulturen, folkemusikken og udviklingen i Provinsdanmark. Mere end 60 film er det blevet til, heriblandt et par spillefilm, der omsatte Benny Andersens Snøvsen til levende billeder. Med sine egne ord beretter Jørgen Vestergaard i Filmliv om sine mange værker og de arbejdsprocesser og overvejelser, der ligger bag hver eneste produktion. Beskrivelserne af de enkelte film suppleres af uddrag fra anmeldelser og massevis af fotos, der skildrer livet foran og bag kameraet.
Udgivelse: 3. september 2021. Sidetal: 320 sider. Pris: 260 kr
Bogen kan købes her!

Uldspinder Peter Brunsgaard
Efterlysning: Billeder og kilder til historien om Thisted Uldspinderi!
Arkivet arbejder i øjeblikket på at dokumentere og skildre en af Thisteds ældste industrivirksomheder. Desværre er der kun et sparsomt kildemateriale. Derfor beder vi alle, der måtte have bidrag - enten i form af billeder eller erindringer eller andet - om at henvende sig til os - enten på mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - eller på telefon til Orla Poulsen 22 10 34 80. 


Forlaget Knakken:

Flugten til ThyModtagelse og integration af flygtninge i Thy 1945-2019 beskrives indgående i bogen Flugten til Thy, der udkom18. september 2020. I ord og billeder anlægges en lokalhistorisk vinkel på det flygtningeproblem, der gennem mange år har fyldt meget i dansk samfundsdebat. Med udgangspunkt i det store antal tyske og baltiske flygtninge efter Anden Verdenskrig følges de mange grupper af flygtninge, der siden da har fundet midlertidigt eller varigt hjem i Thy.  Hvordan er de blevet modtaget? Hvordan har de oplevet thyboerne? Hvordan har forholdet været mellem mediemyter og lokal virkelighed?

Bogen Knud Holch Andersen, Klaus Madsen og Flemming Skipper.
264 sider, farve, indbundet i stift bind. Prisen er kr. 200,- Bogen kan bestilles på knakken.dk eller købes hos boghandleren. 

Download lokalhistoriske bøger

Aktuelt er der her på hjemmesiden givet gratis adgang til. Se under menupunktet KILDEVÆLD --> Lokalhistoriske bøger - digitaliseret.

"Valg i Thisted"
af Jørgen Elklit, Jens Ole Petersen og Orla Poulsen
En skildring af byens og egnens politiske historie i slutningen af 1800-tallet.

"Hanstholm - drøm og virkelighed"
der er det andet og sidste bind om Hanstholms historie. Bogen udkom i 2016 og kan stadig købes.
Se www.knakken.dk.

"Thorsted - et sogn i Thy"
der er udarbejdet af en gruppe borgere fra Thorsted.

"Thisted gennem tiderne"
NY 1407I 1970 udgav Sparekassen Thy bogen "Thisted gennem tiderne". Bogen er skrevet af redaktør Clemmen Brunsgaard, der sammen med lærer Torsten Balle stiftede Byhistorisk Arkiv i 1966. Brunsgaards fortælling om Thisted var en ajourføring af museumsinspektør PL Halds byhistorie fra 1924. Bogen er nu tilgængelig i en digital udgave her på hjemmesiden. 

"Java-Bach. Historien om thyboen Niels Breinholt Bach".
Af Villiam Mortensen.

 

 

 

Syndikalistløjtnanten

Tre bind Thisted Købstadshistorie er digitaliseret

Nu er det også muligt at læse/downloade bind tre af de i alt tre bind om Thisted Købstads Historie, som forlaget Knakken har udgivet. Tilsammen dækker de Thisteds ældste historie frem til ca. år 2000. Bøgerne er skrevet af Svend Sørensen, Knud Holch Andersen, Orla Poulsen og Flemming Skipper.
Find dem under menupunktet Kildevæld -> Lokalhistoriske bøger - digitaliseret.
Bind 1 og 2 er udsolgt, men det er stadig muligt at købe bind tre til den favorable pris på kr. 100,-
Køb hos www.knakken.dk

Koebstad1del1 THISTED KBSTAD 2 copyTHISTED KØBSTAD 3

 

 

Studiekreds i skrifttydning

skifttydningMed Knud Søgaard for bordenden har du mulighed for at træne dine kundskaber i læsning af gotisk skrift. Via kildeeksempler fra 1800-tallet får du en indføring i skrifttydning. Har du selv gamle papirer eller dokumenter, som du har vanskelighed med at læse, kan du medbringe disse til studiekredsen. Vi mødes torsdag eftermiddag. Er du interesseret i at deltage, kan du kontakte arkivet. Og selvfølgelig er der også en kop kaffe på kanden til at skylle de krøllede bogstaver ned med.

Kirkebøgerne i Nors og Tved sogne 1675-1815 - nu suppleret med fattigprotokollen fra Nors-Tved sognedistrikt 1757 - 1834

nors.png Her præsenteres enesteministerialbøgerne fra Nors og Tved sogne og sognedistriktets fattigprotokol forsynet med fotos af bøgernes originale sider og med en transskription af den gamle håndskrevne tekst til nudansk skrift. Som et tillæg til de 140 års kirkebogsnotater og de 70 års notater om fattigforsorgen er der udarbejdet en række artikler, der ved hjælp af af links giver mulighed for med et klik at gå til specifikke steder i de originale dokumenter. Således er der mulighed for at en interaktiv analyse af en del af befolkningen i Nors og Tved i perioden fra midten af 1600-tallet og frem til første halvdel af 1800-tallet. 

Der er adgang til kirkebøgerne via dette link.

Foto af bagsiden af fattigprotokollen

Film om fiskeriet fra Lildstrand i 1981

lildstrandfilmI to timelange film baseret på filmoptagelser foretaget af Nordsømuseet kommenterer fiskerne Tage G. Nielsen og Bjarne Holmgaard fiskerlivet på Lildstrand omkring 1981.

 

 

Ideer til julegaven

annonce historisk arbog 2017

Efterhånden som julen nærmer sig, kommer vi tættere på den store gavetid. Forlaget Knakken, der er tilknyttet arkivthy, har udgivet en række film og bøger med en lokalhistorisk synsvinkel. På forlagets hjemmeside www.knakken.dk kan du købe mange gode gaver til at lægge under juletræet.

Hanstholm Havns 50 års jubilæum

webluftfotohanstholmHanstholm Havn kan fejre sit 50 års jubilum den 9. september 2017. Samtidig er det hundrede år siden, at den første lov om Hanstholm Havn blev vedtaget i Folketinget. Hanstholm er i denne periode vokset fra at være et lille og uanseeligt fiskelje til en moderne fiskerihavn. Men det har været en lang og sej proces, som senest er blevet skildret i to bøger udgivet af forlaget Knakken med Knud Holch Andersen og Flemming Skipper som hovedforfattere. Bøgernes titler er Bind 1 HANSTHOLM - HISTORIEN OM EN HAVN og bind 2 HANTHOLM. DRØM OG VIRKELIGHED. Det første bind, der er udsolgt skildrer perioden op til ca. 1960, medens det andet bind behandler historien frem til nutiden. Men historien om Hanstholm er også skildret på film - dels professionelle og dels amatøroptagelser. Disse film kan ses her på hjemmesiden.

Kirkebøgerne fra Nors og Tved Sogne 1675-1870, Folketællingerne 1787-1850 samt de to første Fattigprotokoller 1757-1827 og 1834-1852.


nors.pngHer præsenteres de første ni kirkebøger, de seks første folketællinger og de to første af tre fattigprotokoller fra Nors og Tved Sogne - alle forsynet med fotos af arkivaliernes originale sider og med en transskription af den gamle håndskrevne tekst til nudansk. 

Som et tillæg til kirkebøgerne er der udarbejdet en række artikler, der ved hjælp af af links giver mulighed for at gå til specifikke steder i de originale dokumenter. 

Som et tillæg til fattigprotokollerne er der udarbejdet artikler om almissens indsamling og fordeling, fattigvæsenets indretning, regnskab og lovgrundlag samt biografier over samtlige i protokollen nævnte fattiglemmer.

Projektet, som løbende udvides, er opdateret juli 2023.


Der er adgang til kilderne via dette link.

Foto af bagsiden af fattigprotokollen

Ny bog om Hanstholm

ForsidehanstholmDen bette holm, hanstholmen, er en udkant, men rummer det 20. århundredes udviklingshistorie i en fortættet og dramatisk form med voldsomme forandringer over blot tre generationer.
Og det særlige er den fremtidsdrøm, der griber holmboerne allerede i mellemkrigstiden og bliver forstærket af 1960ernes generelle optimisme. 
Den lever fortsat i den aktuelle og meget ambitiøse plan for udbygning af havnen i det 21. århundrede.
Det er i denne drøms møde med den ofte benhårde virkelighed, man finder det særprægede ved Hanstholm. Det første kapitel om Hanstholms historie udgav Forlaget Knakken i 2013. ‘Hanstholm. Drømmen om en havn’ - der var bogens titel - sluttede med tiden omkring 1960. Omkring 1. november  kommer fortsættelsen, hvor historien følges helt op til nutiden.
Titlen på den nye bog er ‘Hanstholm. Drøm og virkelighed’.

Bogen er på gaden 4. november 2016 og koster kr. 298 i udsalg - og kan købes på knakkens hjemmeside eller hos din boghandler.

 

 

Retsopgøret på levende billeder!

Plantagevej

Så snart budskabet om tyskernes kapitulation havde lydt i radioen, gik den lokale modstandsbevægelse i gang med at internere hundredevis af borgere, som man mente skulle retsforfølges på grund af deres samarbejde med den tyske besættelsesmagt. Frihedsrådets lokalkomité med boghandler Ballebye i spidsen havde i god tid forinden udarbejdet lister med navnene på de, der skulle arresteres. Biografejer Georg Pors fulgte med sit kamera slagets gang på byens gader og navnlig fra modstandsbevægelsens hovedkvarter på realskolen – det nuværende Plantagehus. Resultatet blev en 12 minutter lang film, som Georg Pors senere afleverede til Frihedsmuseet i København, hvor den lå upåagtet i mange år, indtil Pors´søn Kai Pors og filminstruktør Jørgen Vestergaard, Sennels, fandt den frem fra hylderne og fik den digitaliseret. Filmen opbevares nu på Lokalhistorisk Arkiv og kan ses her på hjemmesiden i en 'kommenteret' forløbig version. Vi opfordrer hermed publikum til hjælpe med identifikation af de mange mennesker, der dukker op på filmen.

Jul i Thy på nettet

Julthy

Det populære og traditionsrige julemagasin er udgivet siden 1931. I hefterne er der mange særdeles læseværdige artikler - og ikke mindst billeder - som alderen ikke har gjort mindre interessant.

Arkivets medarbejder Knud Søgaard digitaliserer alle årgange, der løbende lægges op her på hjemmesiden.

 

Hedevigs dagbog som e-bog

 

hedevigsdagbogTo efterkommere af Hedevig Andersen, nemlig Steffen Kjærulff og Ole Juul Jensen har sat et minde over deres oldemor Hedevig Andersen ved at udgive en kommenteret udgave af den dagbog, hun førte mellem 1888 og 1913. Dagbogen, som Hedevig kaldte "Smaa Optegnelser fra Børnenes daglige Liv", består af ca. 72 håndskrevne sider og originalen befinder sig på Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune 
Hedevig blev født i Hamborg i 1859 af danske forældre og flyttede i sin barndom til Danmark. I hele den omtalte 25 års periode, hvor optegnelserne blev skrevet, boede familien i Thisted. Hedevig var gift med Anders Christian Andersen, der var kunstmaler, skolelærer m.m.

Hedevig boede i Thisted til sin død i 1930.

Fokus på J. P. Jacobsen

Jacobsensen-annonce-4

Mandag den 9. november kl. 15.00:
Byvandring med Svend Sørensen til steder med tilknytning til J. P. Jacobsen.

Tirsdag den 10. november kl. 15.00:
Præsentation af. J.P. Jacobsens mindestue på Museet.

Vejvisere, adresse- og telefonbøger

Vejviser1963Før man kunne slå alt op på Nettet, benyttede man noget så gammeldags som en vejviser, hvis man skulle finde ud af, hvor folk boede. I ældre tider kunne man også via skatte- og adressebogen se, hvor meget byens borgere betalte i skat. Og det kunne være interesssant læsning for nyfigne sjæle. På arkivet er vi ved at digitalisere disse kilder, som nu løbende bliver lagt op til fri afbenyttelse. Vi har at gøre med en fantastisk kilde til personalhistoriske og erhvervsmæssige studier. Der kan søges i alle pdf-filerne.

Klik på menupunktet Kildevæld for at finde frem til kilderne.

God fornøjelse!

På jagt efter ejendomshistorien

spangbergsvej2Nu er mulighederne for at finde oplysninger om en ejendoms historie blevet meget nemmere. Thisted Kommune har nemlig digitaliseret sit store byggesagsarkiv, som du nu kan tilgå via www.weblager.dk. De oplysninger, der er gjort tilgængelige, er således alle bevarede sager vedr. omforandringer af bygninger. Og det er revl og krat, der er digitaliseret: tegninger, korrespondance, tilladelser mv. Det originale byggesagsarkiv med det originale arkivmateriale er ikke kasseret, men opbevares nu på Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune. Ønsker man at gå videre med at forske i sin ejendoms historie, kan man  for Thisted Købstads vedkommende benytte arkivets afskrift af registeret til Skøde- og panteprotolllen - det såkaldte realregister. Som du finder her.

 

Se også menupunktet "Brandtaksationer".

Historien om kroen

KlitmllerKroforsideGennem de seneste år har der været megen opmærksomhed omkring Klitmøller som en følge af aktiviteterne omkring Cold Hawaii. Byen har som een af de få landsbysamfund i Danmark oplevet en positiv befolkningsudvikling og er mål for mange turister . Men i "gamle dage" kom der også  turister til Klitmøller, og en del af dem lejede sig ind på Klitmøller Kro og Badehotel. En gammel gæstebog, der var i brug fra 1893 til 1943, vidner om, at mange af datidens prominente danskere nød et ophold ved Vesterhavet. Antallet af sommergæster lå omkring 200 i begyndelsen af 1900-tallet. Om disse sommergæster - og mange andre mennesker omkring livet på kroen berettes der levende i Svend Sørensens bog, der er redigeret i samarbejde med Hans Oddershede.

Bogens udsalgspris er kl. 125,-. Den forhandles via din boghandler - men kan også købes direkte i forlaget Knakkens webbutik på www.knakken.dk.

klitmllerreception2Udgivelsen blev fejret med en reception på Klitmøller Kro

 

Ny åbningstid i Thisted

Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune har ændret åbningstiden således at afdelingen i Thisted i J. P. Jacobsens Hus herefter har åbet mandag-torsdag fra 13.00 - 16.00.

I Hurup er åbningstiden uændret.

 

Nordthy - Hunstrup og Østerild siden 1896

Der er historien om dengang, komfuret på Østerild Kro sprang i luften. Der er fortællinger om børnerige familier, slidsomt arbejde, højskoleophold og gymnastikundervisning, andelsmejeri og håndværkerfirmaer.

Livet i Hunstrup og Østerild sogne for hundrede år siden var et ganske andet end i dag. Det bliver levende beskrevet i nogle af de personlige beretninger, der indgår i den ny bog Nordthy med undertitlen Hunstrup ogØsterild siden 1896, som nu er udgivet. Det er Lokalhistorisk Forening for Hunstrup og Østerild, der står bag bogen.

102 sider, gennemillustreret og i farver.
Pris kr. 128,-

Køb bogen på www.knakken.dk

Nordthyforside

Skolebesøg på arkivet i Hurup

Arkivets læsesal i Hurup.skolebesoeg

Arkivet tilbyder 1 times besøg i arkivet for skoleklasser sammen med deres lærere. Vi skal en tur ned i kælderen og se avis- og billedsamlingen, og vi skal høre om arkivets hjemmeside, hvor du kan finde oplysninger om din skole, din by og meget mere. Når vi har hørt om arkivet, er det tid til et lille orienteringsløb, hvor vi skal finde tolder Madsens notatbog, fattigkommissions-protokollen over enke Karen Josefchsdatters ejendele, Cirkus Miehes billedalbum og eftersidningsprotokollen fra dengang jeres bedsteforældre gik i skole. Det bliver en time med en masse gode historier, og undervisningen er tilrettelagt for alle klassetrin.

Hanstholm. Drømmen om en havn

15. august 2013 udkom en ny og gennemgribende fortælling om Hasntholm historie frem til ca. 1960. Det er det første af i alt to bind og byen, der måtte så meget igennem inden den store drøm om et havn blev til virkelighed. Bogen er på 330 sider og forfattet af Knud Holch Andersen, Flemming Skipper og Jens Andersen. Det andet bind er underudarbejdelse og vil omhandle de sidste 50 års hanstholm-historie. Køb bogen i forlaget Knakkens NETBUTIK

I forbindelse med udgivelsen bragte TV-MIDT Vest et længere indslag, der kan ses her:

 

Dengang Norge blev til Norge

- og dengang Thykysten spillede en vigtig rolle for det norske folks overlevelse.

NordenI år er det 200 år siden Norge løsrev sig fra sit tilhørsforhold til Danmark og fik sin egen demokratiske forfatning. Een af de første af slagsen i Europa. I den anledning har Foreningen Norden i Skien taget initiativ til at udgive en bog, der fortæller om, hvorledes der så ud i Norden, da Norge "blev født". Og udgangspunktet har været et historisk tidsbillede af venskabsbyerne Uddevalla, Skien og Thisted.
Bogen kan hentes her som pdf.

Skolehistorie

I 1814 underskrev kong Frederik VI en række skolelove, der fastslog 7 års undervisningspligt for alle danske børn.
200 året bliver markeret med en række landsdækkende aktiviteter, og Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune markerer året med en temaside, der sætter fokus på skolens historie med indsamling af billeder og lærererindringer. Du finder temaet Skole i 200 år under menupunktet TEMAER
Læs i øvrigt mere om aktiviteterne på www.skole200.dk
Frem til nytår er der lejlighed til at se en udstilling på Thisted Museum omkring skolen i 200 år.

Skolestue

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler